fredag, augusti 08, 2008

First Blood 2

Är en förvånansvärt meningsfull film. Den kan ses som lite allt möjligt, bland annat som en kritik mot teknologisk utveckling, eller åtminstone en övertro på tekniken som frälsare.

Innan Rambo ger sig av på uppdraget går de igenom den utrustning han ska ha med sig.

Murdock lovar att Rambo ska få "the best weapon-technology available" och slår sig för bröstet. Rambo svarar "I thought the best weapon was the mind."

Senare säger Col. Trautman - Since you're going in solo you'll have to rely on more equipment then you'll ever used before. And use it. What i'm saying is don't try the blood and guts routine, let technology do most of the work.

Rambo ska hoppa fallskärm in bakom fiendens linjer men precis när han hoppar fastnar i ett rep och blir hängandes på utsidan av flygplanet. För att reda upp situationen tvingas Rambo att skära av sig sin packning vilken dimper ner i djungeln under honom. Strax därefter lyckas han skära loss sig själv och komma loss. Han landar i djungeln med bara sin kniv och sin pilbåge men är fortfarande fast besluten att fortsätta med uppdraget.

På sedvanligt Rambo-manér hinner USA svika honom både en och två gånger, klara uppdraget och fånga kvinnan, som även hon sviker honom när hon sekunderna efter att de kyssts blir ihjälskjuten av fienden. När filmen väl börjar närma sig sitt slut kommer en sliten Rambo tillbaka till basen i en stulen helikopter och han är redigt förbannad, bitter och tämligen irriterad.

Väl där går han med bestämda kliv in i operationsrummet med den kulspruta han häktade av från helikoptern och fyller luften och all apparatur med bly. Därefter går fram till Murdock, sliter ner honom på ett bord, ser mordisk ut, hugger sin kniv i bordet och säger:
Mission.... accomplished.

Som sagt.. mer hjärna och mindre Blood and Guts än man skulle kunna tro.

2 kommentarer:

Maria Therés sa...

Titeln förvirrar mig lite. Hur går det till? Är det här filmen när han är i Vietnam? Den tyckte jag var något osmaklig faktiskt. På det dåliga viset.

Något som istället är riktigt bra är The Darkness. Jag har ätit hjärtan hela dagen! <3 (Nom nom nom!)

InfiniDimm sa...

First blood kommer ifrån Rambos samtal med Troutman i första filmen säger nått i stil med "It wasn't me, they drew first blood." Som även var filmens namn. Här kommer uppföljaren.. first blood två. Som man skulle kunna tycka borde heta second blood.. men eftersom det är knasigt, heter den first blood två. Vilket bedömdes lite mindre knasigt.

Ja, i den här filmen är han i Vietnam och ska hitta glömda POWs.

Osmaklig vettetusan.. Ingen av de tre första filmerna kan väl beskyllas för stoltsera med utsökt smak. Den fjärde har jag inte sett och ska därför inte uttala mig om. Och visst finns det väl filmer som är mer djuplodande och problematiserande i sin teknikkritik, men för att vara en hjärndöd actionrulle tycker jag att den gör ett förvånansvärt bra jobb.

Är inte The Darkness en delvis svensk produkt?