lördag, oktober 27, 2007

en vecka

Oi, för en vecka sedan funderades det på vilka man umgås med och vill bli sedd av. Nu är det dags igen. Ut på dansgolvet.. svänga de lurviga. Medlidande med de sökande. Glädje i musiken.

det är lördag.

söndag, oktober 21, 2007

Betraktelser från ett dansgolv.

great spirits proclaim that: capitalism, is, indeed organizied crime..

efter en kväll på klubb kommer jag hem och läser om kändis som har åsikter om nattlivet. man tycker att könsrollerna är från stenåldern, ytligheten maximal och respekten minimal.

och så kanske det är. vad vet jag. jag går inte på de ställen man pratar om. däremot var jag igår på ett ställe känt för sin.... köttighet. och jo.. köttigt var det. men jag tror eller hoppas att det på något sätt är på lika villkor. pojkar går dit för flickorna. flickorna går dit för pojkarna.

jag ska inte fördjupa mig i det här.. men jag vill få sagt att jag har lite svårt att förstå hur man inte kan hitta en lösning på det problem det verkar innebära att få gå på klubb och få en knasig kvinnouppfattning. för nog är det ett problem alla gånger. på klubb A får man inte ha mer än trosor och bh på sig, har jag läst.. varför går man då inte till klubb B där man blir behandlad som en människa? Får man ingen uppmärksamhet där..? För att man har brallor och en topp på sig..? Om det är så, bör man då inte ta sig en funderare på vilken sorts uppmärksamhet man är intresserad av..?

Eller missar jag något..? Är det coola gängets snedvridna ideal som är det enda som gäller eftersom det är coola gängets ideal? Eller kan man tänka sig att man, åter igen, bör ta sig en funderare på sina egna ideal och kanske inse att rosa skjortor alltid.. ALLTID är fult.. oavsett om det är på modet eller inte?

Tänk själv... hur fantastiskt svårt kan det vara?

Och snälla ni, motsäg mig.. varför har jag fel? Var i mitt resonemang går jag bort mig? Vilken premiss är felaktig? Vilken slutsats är upp åt väggarna? Peka mig i rätt riktning, snälla!!

onsdag, oktober 10, 2007

känsla

Vad är det att känna någon?

Att känna någon på riktigt alltså..
Sina vänner och bekanta behöver man ju inte känna. Inte heller sin familj.. eller, för all del, sig själv. Just det är förvisso en annan fråga, vilka man känner, jämfört med vad det är att känna någon. Men man kanske skulle kunna få en ledtråd genom att studera dem man känner.

Nu tvivlar jag så pass att jag med lätthet skulle kunna reducera de personer jag känner till: ingen. Så den vägen var inte heller framkomlig. Otur.

Så vad är det att känna någon. På riktigt.
Att veta hur den känner? Hur den tänker? Vad den vill? Att förstå denne?

måndag, oktober 01, 2007

hårklyveri och myrsteg

Ögonsten
Efter att ha glott mig själv i spegeln en tid noterade jag att nattgrus hade fastnad i den begynnande skäggstubben på styrbords kind. Nattgrus. Säger jag. Nattgrus? Säger du. Sånt där som hamnar i ögongiporna under natten och som inte är helt accepterat att gå omkring med under dagtid. Gulaktigt är det visst. Hur som.. under en tid kallade jag det för ögonstenar.. innan jag insåg att ögonsten redan är tjingat och syftar på något som man tycker om lite extra. En tavla, en servis, en person eller något annat ting.

En tanke leder till en annan och plötsligt uppenbarar sig den oundvikliga frågan: var kommer ordet ögonsten ifrån? Nationalencyklopedin översätter ögonsten till the apple of somebody's eye. Vilket inte ger mig någon ledtråd. Jag frågade J, som tyckte att jag hade tappat fokus och borde ägna mig åt viktigare saker än språktekniska hårklyverier. Kanske det.. men du vet hur det är. När man försöker glömma bort något kan man vara säker på att komma ihåg det. Idiotiskt det där.. och därför sitter jag således här och häver över min okunskap på den svenskspråkiga delen av världsaltet. Åtminstone den svenskspråkiga delen av världsaltet som intresserar sig för mina funderingar.

Sexköp och synen på kärlek och relationer
Jag läste om en uppsats, tror jag det var, som hade undersökt sexköp i Sverige under 1800-talet. Det som lyftes fram var hur naturligt det ansågs att köpa sex, detta eftersom onani av olika anledningar var otänkbart, avhållsamhet ansågs inte vara lämpligt då det kunde leda till psykologiska besvär och sist men inte minst så fanns det skäl till att inte skaffa familj för tidigt. Nu som då var det en karriär som skulle ordnas först och främst. Föräktenskapligt sex med någon man hade en relation till verkade inte heller vara ett alternativ. Lösningen på dilemmat med det könsdriftsproblematiken löstes genom prostitution. En lösning som av de flesta tycks ha uppfattats som en tämligen bra och vettig konstruktion.

Artikelförfattaren.. eller om det är uppsatsförfattaren, jag tyckte inte det framgick helt klart och jag har inte artikeln alldeles färskt i minnet, spekulerar i att synen på äktenskapet som en affärsuppgörelse gjorde att steget till motsvarande uppgörelse fast i ett mindre format inte var så långt. Tydligen var kärlek i någon utsträckning underordnat mer världsliga spörsmål, konsolidering av gården, är ett exempel som nämns i artikeln. Detta i en tid då sex och sexualitet rent generellt tycks ha varit tämligen tabubelagt och krångligt i största allmänhet.

Idag är synen en annan. Olle svarar på frågor i TV om sex och samlag. Kvällstidningar med flera har frågespalter om sex och samlevnad och jämställdhet är ordet för dagen. Samtidigt tillskrivs prostituerade inte sällan en offerstämpel. Och i många fall kan jag hålla med om att de verkar vara offer. Men bilden av den lyckliga horan verkar inte vara legitim. Hon behöver kanske inte ens vara lycklig.. bilden av prostitution som ett yrke eller ett acceptabelt sätt att dryga ut kassan är inte heller legitim. Det är ju att utnyttja någon. Att köpa sex är att göra säljaren till en produkt.
En haltande liknelse. Att köpa en massage är väl att göra massören till en massageprodukt? Det finns ju för bövelen, kan man säga, massageapparater. Använd en sån i stället.

När sex och kärlek blivit.. viktigt förändras synen på dem. En plattityd av stora proportioner. Det samma gäller ju precis allting. När miljöhänsyn blev viktigt har synen på den förändrats. När datorn blev var mans egendom blev tröskeln för att kvala in som datornörd höjd. Exemplen kan staplas på varandra, men det tjänar ingenting till.
Slutsatser..? Kanske inga. Kanske att prostitution är en delikat ämne att diskutera, något som redan var bekant. Kanske att världen inte är svart eller vit. Bekant, även det.

Ett litet steg på vägen i en större kedja.. kanske?
Det är ju inte för inte bloggtiteln är som den är.

till nästa gång.