onsdag, augusti 08, 2007

Klarhet

För en tid sedan beklagade jag mig över att jag sällan kommer ihåg alla kloka och djupsinniga funderingar som jag har. Vidare har jag även kommenterat hur svårt det är att skriva bra och övertygande när man är rödvinspåverkad, trött, har en finne på näsan eller på något annat sätt en mindre än perfekt dag.

Sen slog det mig.

Anledningen till att det är så svårt att fomulera alla mina bra tankar är, tam ta tam, för att dom inte är så fantastiskt bra. Inte så konstigt kanske.. lite nedslående tycker jag nog att det är. Jag vill liksom inte helt släppa tanken på att det skulle kunnaf innas ett korn av intressanta tankegångar i det jag skriver.. därför räddar jag mig med den gamla klassikern "det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta". Att det helt enkelt inte blir bättre formulerat därför att tankarna inte är vridna och vända på helt och fullt.. att det finns mera (!!!) att hämta om jag bara tog tid till mig.

vad säger ni om den självförnekelsen? inte illa om jag får säga det själv.

nåväl.

Jag pratade med en kollega om ekonomi idag. Han tyckte att barnen, när de börjar bli tonåringar och har önskemål om mera pengar osv, skulle få ett varsitt kontokort kopplat till familjens gemensamma konto. Att de ska få ta del av alla pengar med samma förutsättningar som de övriga familjemedlemmarna, dvs. föräldrarna. Syftet med detta är naturligtvis att lära dem att hushålla och att få dem att inse att pengarna inte är ändlösa.

Köper ungarna sig ett par jeans för massor med pengar så blir det, som en direkt konsekvens av detta, mindre mat på bordet, en kortare semester eller vad det nu kan vara.

Jag tycker förslaget är riktigt spännande. En aning oortodoxt och tämligen våghalsigt. Men spännande. Tänk om det funkar..! Tänk om barnen inte flippar ur, inte går berserk med sitt nyvunna förtroende utan faktiskt lär sig, förstår och blir bra människor!!

Å andra sidan. Tänk om barnen flippar ur, går berserk och man blir ruinerad...

Jag antar att det är en fråga om förtroende, utbildning och vett.

Det verkar spännande att ha ungar. Spännande och rätt läskigt.

Kan jag köpa en stereo kan väl ungarna köpa en häst.. åhh tänk alla knasiga diskussioner! Tänk vilka insikter som potentiellt finns i den här metoden.

fredag, augusti 03, 2007

homo sapiens

Är människor är något annat än djur?
Oavsett om man svarar Ja eller Nej får det intressanta konsekvenser.

Svarar man Nej skulle man kanske kunna få en rimlig förklaring till en myckenhet av de saker vi utsätter varandra för, då menar jag oftast sånt som vi inte uppskattar. Mord, våldtäkt och så vidare. Dessutom antar jag att rättvisa blir ett överflödigt uttryck och istället ersätts med något slags djungelns lag.

Svarar man Ja blir ens första uppgift att definiera vad som gör människor till människor och inte djur. Jag misstänker att resultatet av den definitionen förpliktigar. Att vi som människor måste vara männskliga... Att vi måste tänka, känna, kommunicera. Det borde även innebära att vi måste sluta bete oss som djur.. helt enkelt sluta vara idioter.

Hmm.. det är svårt att resonera övertygande när man är rödvinspåverkad.

Notes to self:
Svårt att lära sig av andras erfarenheter.
Den eviga föräldrarollen. Nyfikenhet på familjen.

torsdag, augusti 02, 2007

Irritation

Inte sällan tänker jag kloka tankar.. har funderingar man borde gräva djupare i eller fyndiga iaktagelser som man borde dela med sina vänner. Men allt för ofta lyckas jag glömma bort dem när jag väl har tid och möjlighet att fördjupa mig i mina tankar. Synnerligen irriterande.

HBT
Pride har dragit igång. Med detta får man hoppas även diskussioner på arbetsplatser, i tidningar, bland kompisgäng och vid middagsbord. Jag deltog i en sådan diskussion igår, 2007-08-01. Jag trodde i min naivitet att folk visste vad hbt stod för. Det gjorde dem inte nödvändigtvis.
Och jag ska väl erkänna att jag har gjort mig rätt lustig över att somliga av dessa personer har valt att kalla sig hbt-personer. Detta eftersom jag tyckte det var inte helt olikt, adhd, damp, cp, hiv och andra förkortningar som betecknar sjukdomstillstånd och därmed ganska korkat gjort.
Nåväl, det var ingen vidare hög nivå i diskussionen igår.. men åtminstone en person påpekade att homo- och bisexuella personer ser bortom kön och istället blir kär i personen "innanför" kroppen, oavsett dess yttre attribut. Det tycker jag var en aning tänkvärt och rätt hedrande.