onsdag, februari 04, 2009

motorvärmare

Jag vet inte vad skräddaren säger. Men jag säger ja till kvotering.
Väl medveten om att jag inte kommer att kvoteras in och alltså slipper eventuella tvivel det kan föra med sig.

och det här med att tro på feminism men inte vilja kalla sig feminist... vad handlar det om egentligen? Jag har förstått att det finns en massa olika varianter.. (är det inte typiskt kvinnor att inte kunna hålla sams i grupp?) och genom att gå med på att man är feminist kanske folk får märkliga associationer till... jag vet inte vad. Aggresiva manshatare. Och.. det kanske man inte vill. Men i den värld jag skulle vilja leva i, kunde ju denna eventuella missuppfattning, vara öppningen till en givande diskussion om feministiska teorier och synsätt... Är det lättare att ha den diskussionen om man från början fjärmar sig från titeln för att sen, så att säga, slinka in bakvägen igen? Kanske.. Vad vet jag.. det är så sällan någon som vill veta någon om mina åsikter.

Appropå de flygande skorna som plågat makteliten de senaste året började jag idag fundera på hur lång tid det kommer att ta innan presskonferenser med mera kommer att ske i strumplästen. Ett alternativ vore förstås att sluta ge presskonferenser..

Det sägs att ju mer man skriver. Desto mer skriver man.

Efter att jag börjat läsa en bok av en samuraj har jag blivit lite sugen på att börja fäktas igen. Vi får se om det rinner ut i sanden när boken tar slut.

Hur gör man en saga?

11 kommentarer:

Maria Therés sa...

Skrev du det här för att provocera eller måste jag slå dig med den här boken?

InfiniDimm sa...

Tolkar jag dig rätt om Ja = Provokation, Nej = Bok i huvudet?

Maria Therés sa...

Du försöker bara slingra dig! Men ja, du tolkar det rätt. Så? Provokation eller bokmisshandel?

InfiniDimm sa...

Jag ska svara, men låt oss först bara reda ut vad det var som provocerade dig. Jag är inte helt med på det ännu.

Maria Therés sa...

Du skriver:

"och det här med att tro på feminism men inte vilja kalla sig feminist... vad handlar det om egentligen? Jag har förstått att det finns en massa olika varianter.. (är det inte typiskt kvinnor att inte kunna hålla sams i grupp?) och genom att gå med på att man är feminist kanske folk får märkliga associationer till... jag vet inte vad. Aggresiva manshatare. Och.. det kanske man inte vill. Men i den värld jag skulle vilja leva i, kunde ju denna eventuella missuppfattning, vara öppningen till en givande diskussion om feministiska teorier och synsätt... Är det lättare att ha den diskussionen om man från början fjärmar sig från titeln för att sen, så att säga, slinka in bakvägen igen? Kanske.. Vad vet jag.. det är så sällan någon som vill veta någon om mina åsikter."

Wtf dude?

InfiniDimm sa...

är det inte typiskt kvinnor att inte kunna hålla sams i grupp? - Klockrent exempel på en provokation.

genom att gå med på att man är feminist kanske folk får märkliga associationer till... jag vet inte vad. Aggresiva manshatare. Och.. 9det kanske man inte vill. - Det var någon som på en direkt fråga svarade "jag kallar mig inte feminist, men jag tror på jämlikhet mellan könen" Anledningen till detta skulle vara att folk, enligt henne, får konstiga idéer om vad hon tror på. Jmf. Jag är socialdemokrat = Jag tror på allt vad socialdemokraterna tror på. Något som inte nödvändigtvis är sant alla gånger.. De "aggresiva manshatarna" är något slags referens till t.ex. shulamith firestones tankar om huruvida män är en nödvändigdel av männsklighetens fortlevnad.. ( som jag fick lära mig av en rätt spännande filosofilärare på gymnasiet, hon hävdade firestone i princip tyckte att man kunde ha sperma-farmer och.. ptja.. spärra in och eller ta livet av alla män som inte behövs, sant eller ej.. det vet jag inte.) De personer (män, gissar jag) som tycker att det är provocerande att någon har feministiska idéer misstänker jag associerar feminism med våldsam könskamp.. jag tycker ju, som du vet, att feministiska strävanden är rätt rimliga.

denna eventuella missuppfattning, vara öppningen till en givande diskussion om feministiska teorier och synsätt... - Ja, är det så konstigt? Om någon nu gissar att aha! du är feminist, det betyder de här sakerna 1, alla män är våldtäktsmän som inte har begått våldtäkten än. 2, män har i urminnes tider konspirerat mot kvinnor i en tyst överenskommelse värre än värsta illuminati-sällskapet. 3, män har ingen plats i de reproduktiva mekanismer som är i spel i samhället.
Att man är feminist betyder som vi båda vet inte nödvändigtvis de här sakerna.

I friktionen mellan dessa två verklighetsuppfattningar finns, önskar jag mig lite naivt, grogrunden för en intressant diskussion om förhållandena mellan könen. Det finns ju chans till fler nya tankar mellan två kontrahenter än om mellan två som tänker lika..

Så, hur blir det. En bok i skallen eller en lätt provokation?

Jag tycker det verkar som att du blev provocerad :D

Maria Therés sa...

Morr!

Din första "klockrena provokation" har jag stött på så många gånger i mitt liv att jag alltid blir fundersam över människan som yttrar den. Om det är mig du vill provocera (är det mig du vill provocera? Du vet att jag får klor och huggtänder när någon attackerar mina hjärtefrågor!) hade jag hoppats på något mer originellt, om jag ska vara ärlig.

Sedan tycker jag att både du och din filosofilärare missförstått Shulamith Firestone rejält! Visst, hon är radikalfeminist, men tanken är ändå att fria kvinnor och män från kärnfamiljen (och i den utsträckningen även patriarkatet). Några självmordsspermafarmer känner jag inte till. Men din filosofilärare kanske bara var rädd att bli klassad som feminist?

Att sedan tro på jämlikhet (jämställdhet) mellan könen men inte vilja kalla sig feminist gör mig förbryllad. Är ordet missvisande på något vis? Kanske är det som du säger, att man vill gärna stå bakom en idé så länge man inte behöver stå upp för den, men för mig verkar det lite korkat. Feminist blir man när man upptäcker förtrycket, för att man inte har något annat val än att ta ställning. Det låter extremt ignorant att välja bort det för att man är rädd om sitt eget rykte.

Jag kan förvisso förstå att det är plågsamt jobbigt att undervisa de okunniga massorna i frågan, eftersom det är det sju av nio feministiska diskussioner handlar om. - Är du feminist, jaha, vad betyder det då? Men att överge något så viktigt för detta känns så.. ytligt. Det är så enkelt att be någon läsa en bok, eller förklara hur otroligt pinsamt det är att ge sig in i en debatt med den utgångspunkten. Så det blir en bok i skallen. Jag ska genast leta efter den tyngsta.

InfiniDimm sa...

Utmärkt.

att kvinnor inte kan hålla sams i grupp är inte sällan en vedertagen sanning i stil med att jorden är platt. Jag vet inte om det är illuminati-sammanslutningen som sprider ut den här sanningen, eller om det (kanske mer troligt) är ett exempel på hur det manliga sättet tas för givet som utgångspunkt för en bedömning. Men det vet ju både du och jag..

Med risk för att jag efterkonstruerar och friserar sanningen en aning, men anledningen till att det står med, är ett försök att skriva in en dissonans i texten och den efterföljande utläggningen om det märkliga i att vilja styra undan från F-ordet samtidigt som man säger sig stå bakom F-idéerna. Meningen var att tvinga fram funderingar kring texten. "I mening två säger han A och i resten av texten säger han !A... Vad menas?"

Försöket kanske inte var det snyggaste, texten kanske inte den mest tänkvärda.. metoden inte den mest raffinerade.. men jag ville prova åtminstone.

För övrigt inser jag att jag kanske har undvikit att kalla mig F-ordet när vi har pratat om det, men sagt mig stå bakom ideerna.. Alltså exakt samma sak som jag här säger är lite märkligt. Det kanske är därför du börjar morra.

I så fall har jag väl kanske kommit till någon form av insikt när jag vid nyår fick ett exempel på hur skumt det låter när någon säger det.

Har du haft en bra helg?

Maria Therés sa...

F-ordet, det låter som att du är rädd att skriva något opassande.

Sedan vet jag inte om det är en särskilt manlig utgångspunkt, män behöver inte vara idioter. Och feminist eller inte, jag förväntar mig mer av dig än att du väljer bort det för att du kan bli missförstådd.

Ja och nej. Har du?

InfiniDimm sa...

F-ordet!

Nej och ja. Vi försöker skaffa en lägenhet i sundbyberg, inflyttning i augusti om det går som det ska.

Maria Therés sa...

Oj. Ja, lycka till!