fredag, juli 20, 2007

Mrs. Rowlings

Kommer Harrys mamma någonsin få Nobelpriset i litteratur?

Jag skulle inte tro det, är hon inte allt för populär så säg?
Är det föressten någon som vet vad Svenska Akademien har för bedömningskriterier?

Prioriteringar och mognad, funderingar från en sadel.

Jag har en stereo som kostat mig ungefär 10.000 kr. Den är en av de "enskilda" grejjor som jag har betalat mest för i mitt liv, cykeln kostade ungefär lika med div. kringutrustning och sånt, kanske mera till och med.

Nu under sommaren bor jag hos mina föräldrar men min stereo står kvar där jag är skriven. När jag är där, dvs. under terminerna, är den igång praktiskt taget alla timmar jag är hemma och vaken och jag tycker att den är värd pengarna. När jag inte är hemma och när jag inte lyssnar på något annat lyssnar jag på en bärbar musikspelare. Den kostade mig ungefär 2500 kr i inköp och till den har jag vanligen ett par lurar för ca. 4-500 kr.

Nåväl, nu befinner jag mig alltså hos mina föräldrar och lyssnar på musik ur en spelare, som för övrigt är ganska dålig, och som kostar en fjärdedel av min stereo.

Poängen som jag tänkte göra, och som jag tyckte var mycket klar medan jag cyklade hemmåt idag, var att jag borde lägga mera pengar på den bärbara spelaren eftersom jag lyssnar mera på den jämfört med den stationära. Men nu när jag har skrivit ner det och fått tänka lite till inser jag ju att jag lyssnar mera på den stationära och att prioriteringarna i så fall ligger rätt. Åtminstone hyffsat rätt.. enligt mig. Somliga, har jag förstått, tycker att det är galet att lägga pengar på ljudåtergivning överhuvudtaget.


När jag trampade hemmåt blev jag omkörd av ett antal kids på moppar. Sånna där EU-moppar som går fort, som man får sitta två på och som ser ut som de där mopparna som finns kring medelhavet. Tydligen håller ungdomarna på att köra ihjäl sig på dom där.

Min resonemang blir ungefär följande. EU accepterar döda ungdomar i Svergie för konkurrensens skull. Ett påstående som implicerar att svenska ungdomar "måste" komma att köra ihjäl sig p.g.a. att mopparna lagligen går 15 km/h snabbare än förr och att det är mer tillåtet att skjutsa en polare.

Som man snabbt inser är implikationen osann. Svenska ungdomar "måste" inte alls köra ihjäl sig. Att dom ändå gör det beror rimligen på något annat än att EU är för konkurrens. Man kan säkert hitta en mängd förklaringar (vad nu en förklaring är) till att det ändå händer, men en som sammanfattar mina tankar om det ganska bra är i stil med "omognad".

"Omognad" sammanfattar i sin tur en massa andra egenskaper; ungarna är inte mer än barn, föräldrarna vet inte vad barnen sysslar med, föräldrarna är knappt mer än barn själva, det är status att vara dum i huvudet, med mera.

Det är synd att det är så. Världen skulle vara mycket bättre om den befolkades av fler som är som jag.

lördag, juli 14, 2007

Klantskalle

en man gick på stan, föll och slog sig blodig.

trist för honom. klantigt kan man tycka. åskådare fick sig nog ett gott skratt.
skärrad, blödande, skamsen går han till närmsta hälsocentral, där han nekas vård p.g.a. att de har för mycket att göra.

dagen efter talar han ut i tidiningen. med stor bild på förstasidan, bild inne i tidningen och en allvarlig uppsyn ger han sin version av händelsen. han tycker det är dåligt att han inte fick vård.

och det kanske det är.. vad vet jag?

Jag vet åtminstone att jag tycker det var fånigt av den som tipsade tidningen, att tipsa tidningen. Nu är det förvisso en lokaltidning i en s.k. medelstor svensk stad. Det är sommar och kanske händer det inte så mycket annat att skriva om. Att döma av de övriga artiklarna den senaste tiden gör det inte det.

Det borde finnas viktigare saker att skriva om än att hälsocentralens personal är på semester, att de har mycket att göra och måste prioritera de inkomna ärendena. Hur många krig pågår det inte i världen som stadens medborgare skulle kunna upplysas om? Hur går det i HIV/Aidsfrågan? Det är kanske inga nyheter i någon mening, krigen har säkert pågått ett tag och HIV har ju funnits på marknaden flera decennier. Men i den medelstora svenska staden är det säkert nyheter för någon.
Skriv något tänkvärt för tusan, har jag lust att säga.. nästan skrika. Kanske är jag pretto.. kanske är jag dryg och uppblåst.. kanske är invånarna fast i sin lunk.

Vem är jag att sätta mig till doms?

onsdag, juli 11, 2007

en månad

Tydligen var det en månad sen sist. är inte det en slump?

Sen dess har jag börjat på ÅF, F har kommit hem, vi har varit på semester, en kvinna har drunkat i en bil under en viadukt och jag har köpt nya jeans.

jag har även hunnit läsa en del bloggar och blivit inspirerad till att skapa något vettigare än den här naveskådande idiotin. stora viktiga tankar.. eller nått.

nåja, som det ser ut nu har jag ju fullt sjå med att hålla den här uppdaterad alls, så det kanske är ganska långt kvar till det blir något mer seriöst. Vad vet jag..

Tills nästa gång - E