onsdag, maj 28, 2008

Risksamhället - U. Beck

Intressant som det kan vara, kräver denne Beck allt för hög koncentration för att man ska tycka att det är fröjdigt att ta sig igenom hans revolutionerande 400-sidors pjäs.

söndag, maj 25, 2008

Tro.

Lång historia kort: Vad har kyrkor och samfund överhuvudtaget i en tro att göra?
Vad är tro om inte en etik? Och vad ska man då med den till?

Det vore intressant att kunna mera.

tisdag, maj 13, 2008

Färdig

Nu är min uppsats i princip färdig. Jag ska fixa några små ändringar för att därefter lämna in ett arkivexemplar. Vidare ska uppsatsen distribueras till ytterligare ett par läsare.

Det är skönt.

Tyvärr är allt inte frid och fröjd och jag ur bojjorna för detta. Nej, framför mig ligger först några småsaker i form av en essä, en kortare hemtenta och en debattartikel, men framför allt. Till hösten ska jag utföra ett examensarbete. Gud bli varse.

Och var hittar man ett sådant? Inte så svårt tror jag. Inte så lätt heller, börjar jag misstänka. Hörde av mig till ett företag som verkar intressant förra veckan. Samtalade med högsta hönset om mina synnerligen löst formulerade idéer. Han lyssnade artigt, bad mig skriva ner dem i ett brev och lovade att återkomma om ett par dagar. Idag är det tisdag. Han har inte återkommit.

Jag är lite bekymrad över de löst formulerade idéerna. Det känns som att de är så oprecisa att de kan avfärdas som helt oseriösa. Med någon slags rätt, för all del. Om det inte vore för att de är seriöst menade. Vad menar jag?
Försök själv formulera en undersökning på ett problem som du tror att någon kan ha, som du inte vet så mycket om.
"För att Ann ska bli bättre på att läsa skulle hon kunna ljuda orden högt för att höra hur de låter." Problemidentifiering -> Lösningsförslag. Problemet uppstår ju om Ann inte har några direkta problem med läsningen.. För att komma runt det, och på så vis undvika ett nekande svar eftersom Ann kan läsa, kan man istället formulera problemet mer öppet och generellt "Undersöka kommunikationsprocessen och föreslå förbättringsåtgärder". Utmärkt. Om det inte vore för att den formuleringen rymmer precis vad som helst och alltså intet.
Vad göra?

Jag skrev några öppet formulerade ingångar med potentiella frågeställningar, förklarade varför det är vettigt med en exjobbare, vad jag kan och vem jag är. Nu får man hoppas att de lägger ihop två och två, tycker att jag är intressant och att vi kan inleda en diskussion om vad jag Egentligen ska göra.

Fyra år har alltså, eller snarare tydligen, gått sen jag började läsa i Uppsala. Tiden går undan. När det hela är klart kanske man bör göra en liten resumé. En tidslinje som markerar olika händelser. Någon slags representation över de processer som har pågått och som såhär i efterhand står ut som särskilt intressanta, viktiga osv. En lista över några av de lärdomar jag har kunnat dra och de erfarenheter jag har erhållit. För att fatta mig kort, jag borde göra ett regelrätt Före - Efter reportage om mig själv.

tisdag, maj 06, 2008

"Vad håller vi på med?

På en resa i tiden finns utrymme för självransakan och hopp."

Så kommer det att låta. Alla förberedelser är inte klara, men blir det under veckan. Ni kan börja fundera så meddelar jag när allt är klart.

Lycka till.